Welke kleur kies je voor de babykamer?

Het is vandaag een grauwe dag. Dat doet bij mij vaak veel met m’n humeur. Het wordt er niet beter op. Kleur kan veel met je doen en ik denk dat je er niet voor geleerd hoeft te hebben om te zeggen dat kleur ook invloed heeft op baby’s.

Oke, je maakt mij niet wijs dat je met een overwegend rode babykamer een gepassioneerd, emotioneel kind creëert en met een groene inrichting een rustig en zorgzaam kind. Nee, dat karakter is volgens mij al eerder bepaald en zo niet, dan zullen de kleuren van de babykamer er echt niet de grootste invloed op hebben. Maar, ik las dit artikel op www.projectnusery.com en vond het wel interessant. Sowieso zijn de foto’s leuk om inspiratie op te doen. Voor het gemak heb ik het artikel samengevat, vertaalt en er mijn eigen bescheiden mening aan toegevoegd :). Misschien kan het je helpen bij het maken van een kleurkeuze voor de babykamer.

Bron: komae.tk
Bron: komae.tk

Rood: Passie, Enthousiasme en Emotie
Rood is een erg uitgesproken kleur. Volgens Project Nursery kun je het beter gebruiken als accentkleur en niet een hele wand roodverven. Je kind zou er gestrest van kunnen raken.
Misschien een beetje overdreven, maar zeg nou eerlijk; een hele rode wand wil toch niemand. Sowieso vind ik rood in het interieur een beetje passé. Al kan het in een navy themakamer wel leuk zijn.

Bron: home-designing.com
Bron: home-designing.com

Oranje: Warm, Opbeurend, Knus
Oranje is een heel opbeurende kleur. Het zorgt voor een huiselijke sfeer waarin je je welkom voelt. Oranje is vriendelijk en gezellig. Tenminste dat vind Project Nursery (PN). Ik moet bij oranje toch al snel aan het Nederlands elftal denken. Maar er zijn natuurlijk duizend-en-één oranjetinten, dus er is er vast wel een die niet die associatie opwekt. Kies bijvoorbeeld voor een mooie, diepe zonsondergang-oranje voor een super knus babykamertje.

Bron: babyology.com.au
Bron: babyology.com.au

Geel: Levendig, Energiek en Vrolijk
Als iets voor een vrolijke humeur zorgt, is het wel de zon. Maar pas op hoor, teveel zon is niet goed en teveel geel in een babykamer volgens PN ook niet. Het kan je baby onrustig maken. Dus ze raden hier ook weer aan om het met mate te gebruiken.

Bron: www.pinterest.com gebruiker: MJ - gabriellemary
Bron: http://www.pinterest.com gebruiker: MJ – gabriellemary

Groen: Kalmerend, Verfrissend, Verzorgend
Groen is de beste kleur om in een leeromgeving te gebruiken. Het zorgt voor rust en je zou er beter door kunnen concentreren. Daarbij is het sereen, kalmerend en natuurlijk. Groen is de beste kleur om te gebruiken in de babykamer – je kan er eigenlijk niet de mist mee ingaan.
Heb ik even geluk, want groen staat ook op nummer 1 op mijn kleurenlijstje (al voor ik al dit bovenstaande wist). Gewoon omdat groen, en dan vooral mintgroen, hip is op het moment. En het is leuk voor zowel een jongen als meisje. Die psychische voordelen zijn natuurlijk mooi meegenomen.

Bron: www.sobify.com
Bron: http://www.sobify.com

Blauw: Genezend, Subtiel
Blauw is kalmerend, maar wees voorzichtig met welke tint je gebruikt. Grijsblauw kan weer verdrietig maken. Blauw kan je productiviteit bevorderen, maar kan beter weer niet rond eten gebruikt worden. Als een kind niet wil eten, moet je blauwe borden vermijden volgens PN.
In de babykamer kun je het beste kiezen voor warme en heldere blauwe kleuren, niet voor marineblauw (helaas een navy-thema is dus niet het beste idee) en donkere tinten. Blauw is ook verkoelend, wat goed zou zijn voor een baby die snel warm wordt..(Misschien kun je dan ook gewoon iets minder dikke kleertjes aantrekken. Ik weet het niet hoor, maar lijkt me een logische oplossing.)

Bron: Potterybarnkids.com
Bron: Potterybarnkids.com

Paars: Deftig, Mysterieus en Luxueus
Paars werd lang geassocieerd met royalty en nog steeds wel. Pasteltinten paars, zoals lavendel en lila’s, zijn kalmerend en hebben nog steeds die luxueuze uitstraling. De kleur paars komt niet veel voor in de natuur en is daarom wel de meest ‘onnatuurlijk’ kleur.

Bron: www.projectnursery.com
Bron: http://www.projectnursery.com

Wit: Schoon, Puur, Onschuldig
Wit is engelachtig en schattig, maar het kan ook geheimzinnigheid bevorderen. Volgens PN moet je wit altijd met een kleur combineren om emotie en openheid bij de baby op te roepen. Uhm… ach je hebt altijd wel wat kleur in de kamer staan, zoals de gele Zwitsal of Weleda tubetjes en een kleurrijke Pampersverpakking. Dus dan is dat probleem ook meteen opgelost.
Kleine tip: zorg voor muurverf die goed afneembaar is. Zeker voor de muur bij de commode. Je weet wel waarom.

Bron: www.projectnursery.com
Bron: http://www.projectnursery.com

Roze: Romantisch, Liefdevol, Vrouwelijk
Met roze in een meisjeskamer kun je niet de fout ingaan volgens PN. Toch zou ik het zelf wel combineren met wat stoere elementen, zoals een robuust houten plankje of een donkergrijze stoel, om te voorkomen dat het kamertje een te hoog suikerspin gehalte krijgt.

Bron: decorativebedroom.com
Bron: decorativebedroom.com

Grijs: Introspectief (Zelfbeschouwend), Intuïtief, Emotioneel
Grijs zet je aan het denken. Dat kan positief en negatief uitpakken. Het bevorderd de gedachtengang en emotie, maar dat kan ook weer zorgen voor een verdrietig en eenzaam gevoel. Een paar vrolijke kleuraccenten lossen dat op.

Bron: www.rhbabyandchild.com
Bron: http://www.rhbabyandchild.com

Bruin: Aards
Bruin is een natuurlijke kleur, dus een prima keuze voor de babykamer. Kies voor lichte of donkere tinten, maar niet voor de tinten die daar tussen zitten. Want ja, bruin is ook de kleur van iets wat we straks veel in de luiers zullen terugzien.

Bron: lapetitemag.com
Bron: lapetitemag.com

Zwart: Gezaghebbend, Krachtig
Zwart is niet de eerste ‘kleur’ waar je aan denkt voor de babykamer. Toch vind ik het wel heel stoer. Zeker in combinatie met natuurlijke tinten en robuuste, houten accessoires. PN raadt aan om zwart met mate toe te passen en alleen te gebruiken in een slaapkamer waar veel natuurlijk licht invalt.

Best leuk die psychologie achter de kleuren toch? Ik zou het in je achterhoofd houden, maar uiteindelijk toch vooral doen wat je zelf leuk vind. Mocht je baby dan niet willen slapen in die knalgele kamer, kun je de muren altijd nog oververven 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s